Call: (970) 468-9223 |
Serving Summit County & Eagle County, CO

Case Studies: Property Transformation

This site presented an incredible opportunity!  We were excited by the chance to transform this property.

Our clients didn’t know what they wanted.  After some long conversations, we came up with a vision that delighted them.  We listened to their needs and they were open to all our ideas.

They let us implement a practical plan that achieved astonishing results.

A Challenging Property

steep narrow path

steep narrow path

This steep narrow path was the only access to the rear of the house from the driveway.  Along this path was an existing irrigation ditch.  All the native topsoil had been scraped off the site leaving only clay subsoil. Our goal was to create a usable walkway to the rear of the house and screen the utility boxes.

situated on a steep slope

situated on a steep slope

The site was situated on a steep slope.  The existing irrigation ditch in the backyard was overgrown and a bit too “native”.

siloam stone steps

siloam stone steps

We installed siloam stone to make steps leading to the back yard.  We brought in topsoil and compost to amend the garden and added an irrigation system. Boulders were incorporated into the side of the hill to create rhythm in the landscape, stabilize the slope, and establish planting pockets.  We added native perennials and spread mulch for a neat and tidy look.  Across the stream we added perennials and wildflower seed.

under the deck on the cold, shady north side of the house

under the deck on the cold, shady north side of the house

Here we are under the deck on the cold, shady north side of the house.

We wanted to continue the walkway to extend to the back deck and create a raised garden bed off the lower floor window.

Sloam stone & raised garden bed.

Sloam stone path and raised garden bed.

We continued the siloam stone path and incorporated this sloam stone into the wall used to create a raised garden bed.

Topsoil and compost were installed and we used hearty, shade-loving perennials in this bed.

mouth of the irrigation ditch

mouth of the irrigation ditch

The mouth of the irrigation ditch was weedy and unkempt.   We knew we could make this the focal point of the backyard.

mouth of the irrigation ditch after

mouth of the irrigation ditch

We cleaned up the weeds and amended the native soil.  Then we added native perennials and seeded with native wildflower seed.

After listening to our clients the goal was to design a garden that would be enjoyed by all the senses.

The backyard would be a place where our clients could walk, reflect, dine, and entertain.  We wanted to create a succession of riotous color, blooming from spring to fall.

The rear garden would provide scented cut flowers for the dining room table, herbs for the kitchen, musical qualities from the stream, and an attraction for wild birds.

Completed Property Gallery

Two years later the site has been transformed.  Our original vision was coming to life!  There was now a functional and aesthetically pleasing walkway from the driveway to the rear of the house.